Kinderopvang

3WPlus past zich aan: veilige kinderopvang boven alles

De flexibiliteit en de extra inzet van de medewerkers van het team Kinderopvang van 3Wplus was tijdens de coronacrisis een grote steun voor gemeenten en scholen voor het organiseren van veilige opvangmogelijkheden voor de kinderen.

OPWIJK – Toen midden mei de leerlingen van een aantal leerjaren weer naar school mochten, nam Het Speelhuis de organisatie van de noodopvang van acht scholen over. Op die manier konden de leerkrachten focussen op veilig lesgeven in hun bubbel. De noodopvang werd georganiseerd in de sporthal en in gemeenschapscentrum Hof Ten Hemelrijk. Samen met de gemeente Opwijk werd er gezorgd voor extra personeel en bijkomende vrijwilligers.

SINT-PIETERS-LEEUW – In normale omstandigheden staat ’t Leeuwenbos in voor de voor- en naschoolse opvang in de vier gemeentescholen met opvang tijdens de vakantie op één locatie. Om de bubbels niet te mengen, werden tijdens de paasvakantie de kinderen in verschillende locaties opgevangen. Daarnaast nam 3Wplus de opvang van de vrije scholen voor zijn rekening. Om al die extra opvang mogelijk te maken, werden de contracten van bestaande medewerkers uitgebreid.

BEERSEL – Het aantal opvanglocaties van de Malleboot werd tijdens de paasvakantie opgetrokken van twee naar vijf om zo het mengen van de kinderen te beperken. De medewerkers van 3Wplus werden verspreid over de vijf locaties, de gemeente zorgde voor extra studenten. Omwille van de afstandsregels moesten de activiteiten aangepast worden.

WEMMEL – Tijdens de coronacrisis was een schooldag eerder gedaan. De medewerkers van Boomerang begonnen daardoor vroeger met de avondopvang. De middagopvang werd overgenomen door de leerkrachten.

ROOSDAAL – Omdat iedere gemeenteschool noodopvang organiseerde op een andere plek, verdubbelde het aantal opvanglocaties van drie naar zes. Het personeel werd flexibel ingezet op die locaties.

BABY’S EN PEUTERS – Kinderdagverblijven SAM en Villa Rijckendael in Strombeek-Bever bleven tijdens de coronacrisis open, al bleef het aantal kinderen vooral tijdens de beginperiode beperkt. Ook de onthaalouders van de dienst Tovertuin waren de hele periode beschikbaar.
 

‘Opvang tijdens hele coronaperiode’

Onder meer het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw kon de inzet van 3Wplus Kinderopvang zeer appreciëren. ‘3Wplus heeft tijdens de volledige coronaperiode opvang voorzien rekening houdend met de veiligheidsmaatregelen, zeg schepen An Speeckaert. ‘Door de flexibele en constructieve aanpak werd er zelfs opvang op maat van elke gemeentelijke basisschool voorzien zodat iedere school in elke fase maximaal kon opstarten. Ook de noodopvang tijdens de paasvakantie werd door 3Wplus verzorgd. Ik ben de organistoren en de medewerkers van 3Wplus ontzettend dankbaar voor deze grote inzet.’