Maatwerk

Monumentenploeg knapt ingestorte pastoriemuur helemaal op

De kerkfabriek van Kobbegem schakelde de monumentenploeg van 3Wplus in voor het herstellen van haar ingestorte pastoriemuur.

De deskundigheid van de monumentenploeg van 3Wplus is in Kobbegem al goed van pas gekomen. Nadat vorig jaar een deel van de linkse pastoriemuur moest worden opgeknapt, was het nu tijd om de deels ingestorte pastoriemuur aan de rechterkant te vernieuwen. ‘Een gewone plaatselijke herstelling was niet meer mogelijk. We zijn grondiger te werk moeten gaan’, zegt ploegbaas Victor Debremaeker. ‘Over een afstand van 45 meter hebben we de muur verwijderd. Nadien hebben we een fundering gegoten en een steunmuur gemetst om zo een voldoende stevige basis te hebben om de pastoriemuur weer op te bouwen. De bestaande bakstenen konden we niet hergebruiken omdat het cement er te hard aan was vastgehecht. We hebben gelijkaardige stenen van een oude hoeve in Asse op de kop kunnen tikken.’

Eigenaars of beheerders van niet-beschermd maar waardevol erfgoed kunnen bij het maatwerkbedrijf van 3Wplus altijd een offerteaanvraag indienen. In vele gevallen zijn er subsidies via de dienst erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant te verkrijgen.