Maatwerk

Monumentenploeg restaureert 100 jaar oud soldatenbeeld in Merchtem

Het oorlogsmonument ziet er weer als nieuw uit

Het oorlogsmonument in het centrum van Merchtem is opnieuw in ere hersteld na een grondige restauratiebeurt door de monumentenploeg van 3Wplus.

Het bronzen beeld van een soldaat langs de Krekelendries in Merchtem ziet er weer zo goed als nieuw uit. Een eeuw geleden werd het monument er geplaatst ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De monumentenploeg van 3Wplus had maar enkele weken tijd nodig om het beeld op te ‘blinken’ en de sokkel te restaureren. ‘Het bronzen beeld was doorheen de jaren sterk vervuild en geoxideerd geraakt’, weet Danny Van Lijsebeth, teamleider Werk bij 3Wplus. ‘Door het laagje van roest en vuil waren er geen details meer zichtbaar. Onze mensen hebben het beeld zeer voorzichtig van de sokkel gehaald en naar onze werkplaats vervoerd om het daar niet alleen zorgvuldig te reinigen maar ook te patineren.  Door dat proces heeft het beeld een mooie bruine kleur gekregen. De sokkel hebben we ter plaatse gedemonteerd en hersteld met de oorspronkelijke materialen.”
De gemeente Merchtem kon voor de restauratie rekenen op een subsidie van 5000 euro van de provincie Vlaams-Brabant dienst Erfgoed aangezien het oorlogsmonument waardevol, niet beschermd erfgoed is.

Tevreden gemeentebestuur

Het gemeentebestuur van Merchtem toont zich tevreden over het resultaat. ‘Ik was aangenaam verrast over de korte tijdspanne van de restauratie. Eerst dacht ik dat we het beeld enkele maanden zouden moeten missen, maar dat was niet het geval’, zegt schepen van Openbare Werken, Steven Elpers. ‘Het was de eerste keer dat we voor dit type werk een beroep op 3Wplus hebben gedaan. Bij een volgende opdracht zullen we zeker aan 3Wplus denken.’