Projecten

Broek Renoveert: Vilvoordse stadswijk in nieuw kleedje

Inwoners van een oude arbeiderswijk in Vilvoorde worden met subsidies en gratis technische ondersteuning aangemoedigd om hun woning te renoveren. Begeleiding hierbij krijgen ze onder meer van 3Wplus.

De stad Vilvoorde, de provincie Vlaams-Brabant, RISO en 3Wplus zijn samen in 2018 een project gestart om in de wijk Broek elke eigenaar te helpen met renoveren. Eigenaars die interesse hebben om hun woning op te frissen of grondig op te knappen, krijgen dankzij dit project volledig gratis deskundig advies van adviseurs die een vaste plaats in de wijk krijgen. Eigenaars kunnen ook rekenen op een financieel duwtje in de rug. Zo betaalt de stad met steun van het Vlaams Gewest een groot deel van de kosten van de renovatie aan de gevel terug. Dat maakt de investering al een pak draaglijker.

Wie het financieel niet zo breed heeft en niet de mogelijkheid heeft om zomaar een stevige som op tafel te leggen, blijft niet in de kou staan. Voor eigenaars met onvoldoende budget of voor wie een lening geen haalbare oplossing is, wordt samen gezocht naar budget om de woning op een kwaliteitsvolle en energiezuinige manier te renoveren. In sommige gevallen wordt er door de provincie een budget tot 30.000 euro beschikbaar gesteld via subsidierententie, dat pas terugbetaald moet worden wanneer de woning van eigenaar wijzigt. Concreet betekent dat pas bij een verkoop, erfenis of schenking de schuld moet worden afgelost.

De woningeigenaars krijgen een begeleiding van a tot z aangeboden. De woning wordt daarbij eerst grondig bestudeerd. Nadien schat een woonspecialist in welke werken er noodzakelijk zijn om de gevel en de woning kwaliteitsvol en energiezuinig te verbouwen. Meteen wordt ook het kostenplaatje van de werken berekend. Ook bij het uitvoeren van de werken, staan de eigenaars er niet alleen voor. Bij iedere stap van de verbouwing, vanaf het zoeken naar een aannemer tot de betalingen en het verkrijgen van subsidies, is er hulp.

 

MEER INFO: thijs.stegen@3Wplus.be