Energiescans

De basisenergiescans en de opvolgscans type 1 en 2

De distributienetbeheerders voor elektriciteit (Fluvius (voormalig Eandis en Infrax) en PBE) moeten jaarlijks bij 25.000 gezinnen energiescans (laten) uitvoeren. Dit is een opdracht in het kader van hun openbare dienstverplichtingen.

De basisenergiescan

Deze scan omvat 3 onderdelen:

 • een inventarisatie van het energiegebruik in de woning
 • de uitvoering van een aantal kleine energiebesparende maatregelen, namelijk het plaatsen van radiatorfolie, spaarlamp en -douchekop en buisisolatie. Deze ingrepen resulteren in een directe energiebesparing
 • een rapport met tips inzake rationeel energiegebruik op maat van de bewoner.

De eenvoudige opvolgscan:

 • Deze opvolgscan wordt ook de type 1-scan genoemd.
 • Deze gratis scan is bedoeld voor wie niet investeert in dakisolatie of dubbele beglazing.
 • Naast een evaluatie van de basis energiescan wordt er ook een leveranciersvergelijking uitgevoerd. Er kunnen bovendien bijkomende energiebesparende maatregelen gebeuren, nl. het plaatsen van tochtstrips, het ontluchten van radiatoren, het plaatsen van een timer op een elektrische waterboiler, het plaatsen van een verdeeldoos met schakelaar en/of het plaatsen van thermostatische waterkranen.

De opvolgscan als begeleidingstraject voor dakisolatie of dubbele beglazing:

 • Deze opvolgscan wordt ook de type 2-scan genoemd en staat volledig in het teken van dakisolatie en/of dubbele beglazing.
 • Naast opmetingen, de opmaak van een meetstaat en de aanvraag van offertes, wordt de klant ook verder gratis begeleid bij de uitvoering van de werken en het aanvragen van de premies nadien.

De adressen waar Energiesnoeiers deze scans uitvoeren worden bepaald door de gemeente. De gemeente werkt hiervoor in meeste gevallen samen met het OCMW. Het project richt zich immers bij voorkeur tot een maatschappelijk kwetsbare doelgroep.

Uitgebreider pakket van energie- of waterbesparende ingrepen

Kleine maatregelen zijn goedkoop in uitvoering en daarom op korte termijn terugverdiend. Behalve met het plaatsen van radiatorfolie, spaarlamp en -douchekop en buisisolatie, bespaar je snel energie met het plaatsen van tochtstrips, thermostatische kranen, herstellen van kranen, isoleren van rolluiken, dichten van kieren, ontkalken van toestellen, enzovoort. Het zijn vaak kleine klussen, maar ze gebeuren nog te weinig.

De Energiesnoeiers kunnen een pakket van kleine energie- of waterbesparende maatregelen uitvoeren. De uitvoering van dit energiespaarpakket willen we vooral enten op het sociaal beleid van OCMW’s en gemeenten. Afhankelijk van de klantendoelgroep kan de prijs sociaal gecorrigeerd worden. Deze maatregelen kunnen bijvoorbeeld een logisch vervolg zijn nadat bij de bewoner een energiescan werd uitgevoerd. Dit pakket kan ook uitgevoerd worden bij woningen van sociaal verhuurkantoren, sociale huisvestingsmaatschappijen, scholen …

Contact:

Bosstraat 84

1702 Groot-Bijgaarden

energie@3wplus.be

Vlaamse energielening

3Wplus Energie verleent energieleningen tot 15 000 euro voor energiebesparende maatregelen, zowel voor renovatie en nieuwbouw.

OPGELET! Vanaf 2019 is de Vlaamse energielening er enkel nog voor de doelgroep.

Wat?

 • Vlaamse energielening
 • max 15.000 euro
 • looptijd max 10 jaar voor energiebesparende maatregelen
 • aan een JKP (jaarlijks kostenpercentage) van 0% (doelgroep) 
 • zonder dossierkosten

Welke werken komen in aanmerking?

Alle energiehuizen geven leningen voor dezelfde werken. U kan een energielening krijgen voor:

 • dak- of zoldervloerisolatie;
 • hoogrendementsbeglazing (ook in deuren en poorten);
 • muurisolatie;
 • vloerisolatie;
 • luchtdichting en blowerdoortest (enkel in combinatie met andere maatregelen);
 • energiezuinig ventilatiesysteem;
 • zuinige verwarmingsinstallatie;
 • zonnepanelen (pv) op voorwaarde dat het dak goed geïsoleerd is en er geen enkel glas meer is;
 • zonneboiler of een ander zuinig systeem voor sanitair warm water;
 • relighting of relamping (voornamelijk in de gemene delen van een appartementsgebouw);
 • energieaudit (enkel in combinatie met andere maatregelen);
 • energiezuinige huishoudtoestellen (enkel voor de sociale doelgroep nadat een energiescan de nood tot vervanging heeft aangetoond).

Bij alle werken wordt verondersteld dat deze worden uitgevoerd door een aannemer.


Wie zijn de kwetsbare doelgroepen die kunnen lenen aan 0%?

 • personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van ziekenfonds (klevertje eindigt op 1)
 • personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen
 • personen die het OCMW begeleidt omdat ze de facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen
 • beschermde afnemers
 • gezinnen met een gezamelijk belastbaar inkomen van maximaal 31.340 euro, te verhogen met 1.630€ per persoon ten laste (er wordt gekeken naar het inkomen van 3 jaar terug -> aanslagbiljet 2016-2017).
 • huishoudens met een jaarlijks bruto belastbaar inkomen lager of gelijk aan €18.730,66 verhoogd met €3.467,55 per persoon ten laste

Meer weten?

Tel : 02 451 53 85

Mail : energie@3wplus.be

Stel hier je vraag :

15 + 8 =

Of bezorg onmiddellijk het “aanvraagformulier” met de nodige bijlagen.
Hier vind je het reglement en de lijst met toegestane investeringen.

Contact:
Katrien Vervloet en Ine Renson

Bosstraat 84
1702 Groot-Bijgaarden

02 451 53 85
energie@3wplus.be

Huur- en isolatiepremie

3Wplus is projectpromotor in de regio Halle-Vilvoorde voor de huur- en isolatiepremie, aangeboden door de Vlaamse overheid en netbeheerder Fluvius, met als doel kwetsbare huurders een duwtje in de rug te geven. 

Verhuurt u uw woning aan een huurprijs van maximum 571,69€/maand, of aan een gezin dat behoort tot de kwetsbare doelgroep (bijvoorbeeld wanneer u uw woning verhuurt via een Sociaal Verhuurkantoor), dan kan u, indien gewenst, hulp krijgen van de projectpromotor bij het bekomen van offertes, en zal ook de aanvraag van de premie(s) via de projectpromotor lopen. 

Volgende werken komen in aanmerking voor de verhoogde premie:
– Dakisolatie/zoldervloerisolatie: max. 20€/m²
– Spouwmuurisolatie: max. 12€/m²
– Hoogrendementsbeglazing: 85€/m²

Voor meer informatie over de huur- en isolatiepremie: klik hier.

 

Contact:
Ine Renson

Bosstraat 84
1702 Groot-Bijgaarden

02 451 53 85
energie@3wplus.be

Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant

 

1. Provinciale groepsaankopen

Dankzij de provinciale groepsaankopen die sinds 2017 georganiseerd worden voerden al zo’n 850 gezinnen energetische renovaties uit, en dat voor een scherpe, maar correcte prijs.

Ook in 2019 kan je als inwoner van Vlaams-Brabant nog steeds intekenen op onze groepsaankoop voor zonnepanelen,  dak- of (spouw)muurisolatie,  of isolerende ramen. Grijp dus de kans om je woning nog beter te isoleren en je wooncomfort te laten stijgen

Wat maakt deze groepsaankopen zo uniek?

Samen met vier lokale partners, 3Wplus, Pajopower, IGO en De Kringwinkel Hageland, selecteerde de provincie enkele aannemers. Ze kregen hierbij steun van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen. Op die manier zetten we een kwalitatieve uitvoering en correcte prijs voorop. Door te werken met lokale aannemers en installateurs steunen we ook de lokale economie.

Kiezen voor de provinciale groepsaankoop is dus drie keer winnen. Niet alleen stoot je minder CO2 uit en bespaar je op je energiefactuur, je helpt ook onze lokale economie bloeien.

Ik ben overtuigd

Ben je overtuigd van onze groepsaankopen? Schrijf je dan snel in en maak vrijblijvend een afspraak met onze aannemers.

Heb je nog vragen of wil je nog meer informatie? Kom vrijblijvend naar de infosessie in jouw gemeente. Je krijgt er info over de campagne, de aanpak, mogelijke premies en leningen en je kan alvast kennismaken met de aannemers en installateurs.
Data en locaties van onze infosessies vind je hier. 

Meer info op www.vlaamsbrabant.be/groepsaankoop

Contact:

Katrien Vervloet en Ine Renson

Bosstraat 84
1702 Groot-Bijgaarden

02 451 53 85

groepsaankopen@3wplus.be

 

2. Renovatiebegeleiding

 

Onze BENOvatiecoaches helpen jou graag met het BENOveren (beter renoveren). Wanneer je een energieaudit van je woning hebt aangevraagd, heb je de mogelijkheid om een beroep te doen op één van onze coaches. De coach geeft professionele begeleiding bij één of meerdere van jouw energierenovaties (isoleren, warmtepomp, zonneboiler, hoogrendementsbeglazing, ventilatiesysteem).
Onze BENOvatiecoaches zijn actief in Asse, Grimbergen, Hoeilaart, Kampenhout, Kraainem, Londerzeel, Machelen, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde en Zemst.

Contact:

Thijs Stegen

Bosstraat 84
1702 Groot-Bijgaarden

benoveren@3wplus.be

 

 3. LICHT-werking

 

We helpen gemeenten met het oprichten van een LICHT-werking.
LICHT staat voor Lokaal Initiatief voor een Coöperatieve Hernieuwbare Transitie.
De LICHT-werking is een soort van denktank met mensen en organisaties die een energieswitch willen bekomen en van waaruit op termijn eventueel een lokale energiecoöperatie kan groeien.

Momenteel heeft er reeds 1 LICHT-groep het volledige begeleidingstraject doorlopen: hier namen o.a. burgers van de gemeenten Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-Op-Den-Bos, Londerzeel, Wemmel, Zaventem en Zemst deel. 
Je kan je nog steeds bij hen aansluiten: Noordlicht

Ook in de Druivenstreek hebben burgers zich verzameld in een opstartende energiecoöperatie: Druifkracht. In deze groep zitten burgers uit Overijse, Hoeilaart, Tervuren en Huldenberg. 
Zij zijn momenteel nog hun begeleidingstraject aan het doorlopen. 

Bent u ook geïnteresseerd om mee te doen of nog aan te sluiten bij een reeds bestaande groep, neem dan gerust contact op met onze coördinator. 

Contact:

Ine Renson

Bosstraat 84
1702 Groot-Bijgaarden

02 451 53 89

ine.renson@3wplus.be

           

Kyoto in de wijk: de Kyotomobiel

In de Kyotomobiel van 3Wplus krijg je als inwoner van een van de deelnemende gemeenten (Asse, Grimbergen, Kampenhout, Londerzeel, Opwijk, Zemst) gratis advies op maat over duurzaam wonen. Voor slechts 40 euro kan je een energieaudit van je woning laten uitvoeren, met in de winterperiode de mogelijkheid om een warmtescan aan te vragen. Daarnaast kan samen met de woonconsulent bekeken worden welke financiële voordelen je kan krijgen om renovaties makkelijker en goedkoper te maken.

De eerstvolgende standplaatsen van de Kyotomobiel zijn:

Contact:

Vragen? Contacteer ons via 0488 55 98 55, kyotoindewijk@3wplus.be

Met steun van de provincie Vlaams-Brabant

Mobiel Energiehuis Vilvoorde

De komende drie jaar kunnen de inwoners van Vilvoorde in het mobiel Energiehuis terecht voor gratis advies over energie besparen, renoveren en duurzaam wonen. Via een energieaudit van slechts 50 euro kunnen de Vilvoordenaren zien waar er energie en geld verloren gaat. Het mobiel Energiehuis is een samenwerking tussen stad Vilvoorde en 3Wplus in het kader van Vilvoorde Klimaatactief.

De eerstvolgende standplaatsen van de Woon+bus zijn:

 • Van 5 tot 28 mei: Far-West – Groenstraat (t.h.v. de post)
 • Van 2 tot 25 juni: Peutie – Peutiebosweg (t.h.v. het voetbalplein)

Openingsuren:

Elke week op

 • woensdag tussen 12 en 15 uur
 • donderdag tussen 15 en 18 uur

Contact

Vragen? Contacteer ons via 0484 92 44 64 of energiehuis@vilvoorde.be

De Klimaatmobiel

De Klimaatmobiel van 3Wplus is actief de gemeenten Hoeilaart, Machelen, Steenokkerzeel en Overijse.
Een energiedeskundige zit er klaar om al jouw vragen over isoleren, energie besparen of alternatieve energie te beantwoorden. Aan zeer voordelig tarief kan je ook een energieaudit vragen, waarbij de deskundige jouw hele woning onderzoekt om na te gaan waar er energie en dus geld verloren gaat. Nadien volgt een gedetailleerd en vlot leesbaar rapport met daarin een overzicht van de mogelijk te nemen maatregelen, de te verwachten kostprijs, de terugverdientijd en de CO2-vermindering. Ook begeleiding bij het aanvragen of controleren van offertes is voorzien.

De eerstvolgende standplaatsen van de Klimaatmobiel zijn

   Contact

   Vragen? Contacteer ons via 0478 08 09 66 of benoveren@3wplus.be

   Met steun van de provincie Vlaams-Brabant