Wonen

Het conformiteitsattest: kwaliteitslabel van jouw huurwoning

Voor zowel huurders als verhuurders is het alleen maar voordelig als kwaliteit van een huurwoning via een conformiteitsattest officieel wordt erkend. Het conformiteitsattest uitgelegd in zes vragen:

Wat is een conformiteitsattest en hoe vraag ik het aan?
Het conformiteitsattest is een officieel document dat aangeeft of een woning aan een heel aantal veiligheid- en gezondheidsnormen voldoet. Het wordt pas afgeleverd na een onderzoek ter plaatse. Enkel een verhuurder kan een conformiteitsattest aanvragen, en dit via het woonloket van de gemeente.

Waarom moet ik als verhuurder een conformiteitsattest aanvragen?
Een conformiteitsattest is dan wel geen verhuurvergunning, het geeft de woning een kwaliteitslabel waarmee je potentiële huurders over de streep kan trekken. Het attest is ook het bewijs dat de woning bij de start van de huurovereenkomst voldoet aan de basiskwaliteiten, wat van pas kan komen als er bij de verhuring discussies ontstaan.

Waarom huur ik als huurder best een woning met zo’n attest?
Als huurder is het niet altijd gemakkelijk om verborgen gebreken van een huurwoning te ontdekken voor het tekenen van het huurcontract. Van een huurwoning met een conformiteitsattest weet je zeker dat ze veilig en gezond is, op een natuurlijk manier verlucht en verlicht wordt en geen brandgevaar of risico op CO-vergiftiging heeft. Ook geeft het conformiteitsattest garanties voor een goed werkende gootsteen, toilet en bad/douche met koud en warm water.

Wat is de meerwaarde van een conformiteitsattest in geval van een incident zoals een brand?
Met een conformiteitsattest in de hand kan je aan de verzekeringsmaatschappij aantonen dat je gehandeld hebt als een goede huisvader en dat de huurwoning niet brandgevaarlijk was. Ook in een brandveilige woning is een brand jammer genoeg niet uitgesloten.

Hoeveel kost een conformiteitsattest mij als verhuurder?
De gemeenten Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Lennik, Merchtem, Herne, Pepingen en Zemst leveren gratis conformiteitsattesten af. Voor een woning in Asse, Drogenbos, Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Opwijk, Steenokkerzeel en Wemmel betaal je 62,5 euro.

Hoe lang is een conformiteitsattest geldig?
Het conformiteitsattest is standaard 10 jaar geldig. Als er te veel kleine gebreken zijn, is dit maar 5 jaar. Als de huurwoning eind 2022 niet overal dubbele beglazing heeft, vervalt het attest.

Heb je nog vragen over het conformiteitsattest of wil je er een aanvragen? Contacteer het woonloket in je gemeente via onze website .