Maatwerk

Maatwerkbedrijf Druivenstreek focust meer op restauratie serres

Het maatwerkbedrijf van 3Wplus in de Druivenstreek houdt zich vanaf 2021 meer bezig met de restauratie van serres. ‘We willen dat het materieel erfgoed van de Druivenstreek maximaal bewaard blijft.’

De voorbije decennia is het aantal serres in de Druivenstreek gevoelig geslonken van ruim 30.000 tot enkele honderden. De gemeenten vinden dat de serres die het landschap ooit zo bepaalden, niet mogen verdwijnen. Daarom schakelen ze 3Wplus in. Al vele jaren houdt het maatwerkbedrijf in de Druivenstreek zich bezig met de restauratie van deze prachtige glazen constructies. Vanaf 2021 wordt dat de hoofdopdracht. ‘De vraag naar de restauratie van serres is groot’, vertelt coördinator Rudy Vanpee. ‘We hebben een wachtlijst van vier jaar met daarop een veertigtal eigenaars. Momenteel hebben we maar één restauratieploeg en die heeft meer dan haar handen vol. Ieder jaar moeten we immers zowel op de site Solheide in Overijse als de site Kelleveld in Hoeilaart één serre restaureren. Dat werk neemt vijf maanden in beslag. In de resterende zeven maanden kunnen we nog drie particulieren helpen. Dat is onvoldoende om de achterstand weg te werken. Hierdoor bestaat het risico dat sommige eigenaars niet meer willen wachten en hun serre afbreken, terwijl we net willen dat het erfgoed van de Druivenstreek bewaard blijft.’

Door de inzet van een bijkomende restauratieploeg zullen meer serre-eigenaars geholpen worden. ‘We bouwen groenonderhoud af en de vrijgekomen werkuren gaan naar de serreprojecten’, legt Vanpee uit. ‘Zo krijgen we één ploeg die zal instaan voor het ontmantelen van de serres en het opschuren en schilderen van het ijzerwerk, en een andere ploeg die onder meer het glas behandelt en terugplaatst. We hebben alle vertrouwen in onze arbeiders. Allen hebben ze al aan serres gewerkt en we zorgen natuurlijk voor de nodige begeleiding.’

Behalve de serres wil 3Wplus ook de druiventeelt in stand houden. ‘Onze cursussen om serrist te worden, zijn heel populair. Daarnaast kweken we ook plantgoed zodat de traditionele druivensoorten niet verloren gaan.’