Wonen

Minder leegstaande en meer verhuurbare panden in 14 gemeenten

Met het project WarmNest zet 3Wplus zich samen met 14 gemeentebesturen in Halle-Vilvoorde in om leegstaande panden om te zetten naar energiezuinige sociale woningen.

De gemeentebesturen van Drogenbos, Gooik, Grimbergen, Halle, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Lennik, Machelen, Meise, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde en Zemst zijn een samenwerking aangegaan met 3Wplus en Klimaatpunt voor het project WarmNest. Eigenaars van leegstaande panden in die 14 gemeenten kunnen gratis begeleiding krijgen om hun pand energiezuinig te renoveren en te verhuren via een sociaal verhuurkantoor. Het gaat om een proefproject dat voor het grootste deel gefinancierd wordt met subsidies vanuit Vlaanderen.  De eerste werf in Ternat werd al opgestart. Het streefdoel is om in een eerste fase 30 renovatieprojecten af te werken.

De lijst van voordelen voor eigenaars is lang. ‘De eigenaars worden volledig ontzorgd bij de renovatie. Van het opstellen van een renovatieplan en de zoektocht naar aannemers tot de opvolging van werken en het aanvragen van premies. Omdat het om sociale huur gaat, liggen die renovatiepremies een stuk hoger en zijn er nog tal van andere fiscale voordelen’, zegt projectverantwoordelijke Roel Vanhee. ‘Nog een belangrijk voordeel is dat eigenaars geen leegstandsbelasting moeten betalen maar wel gegarandeerde huurinkomsten ontvangen.’

INFO: roel.vanhee@3wplus.be