Energie

Pilootproject WarmNest: al tiental leegstaande panden omgevormd tot sociale woning

In het startjaar van het project WarmNest zijn in Halle-Vilvoorde al een tiental leegstaande panden duurzaam gerenoveerd en omgevormd tot een sociale woning.

Die situeren zich in Ternat, Sint-Pieters-Leeuw, Vilvoorde, Halle en Zemst. Elders zijn verschillende werven aan de gang, en daar komen er zeker nog bij. Want de interesse in WarmNest, een samenwerking tussen Energiehuis 3Wplus, Klimaatpunt en veertien gemeentebesturen, is groot. Zo hebben al vele tientallen eigenaars contact opgenomen. ‘We testen verschillende opportuniteiten uit’, zegt projectleider Roel Vanhee. ‘Zo hebben we van meerdere investeerders de vraag gekregen om voor hen een pand te zoeken. Verder onderzoeken we of het mogelijk is om van lege ruimtes boven bijvoorbeeld een parochiezaal sociale woningen te maken.’

WarmNest, mee mogelijk gemaakt met geld van de Vlaamse overheid, is een pilootproject in Vlaanderen. De provincie Vlaams-Brabant geeft subsidies om het voortbestaan te verzekeren. Intussen werden in andere provincies gelijkaardige initiatieven uitgerold.

Info: roel.vanhee@3wplus.be

Gepubliceerd op 24 januari 2021