Energie

Ruim 150 adviezen en bijna 240 realisaties: project groenadvies succesvol afgerond

Het project van Energiehuis 3Wplus rond groendaken, geveltuinen en ontharding heeft op anderhalf jaar tijd tot ruim 150 adviezen en bezoeken geleid.  

De laatste jaren is duidelijk geworden dat het veranderende klimaat gepaard gaat met intensere neerslag waardoor het risico op wateroverlast toeneemt. Het ophouden en vertraagd afvoeren van water kan helpen om dit risico te verminderen, en daarom startte het Energiehuis van 3Wplus in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant en verschillende gemeentebesturen een project op om mensen hierin bij te staan.  

Inwoners van tien gemeenten uit Halle-Vilvoorde (Asse, Dilbeek, Grimbergen, Halle, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Opwijk, Steenokkerzeel, Ternat en Zemst) konden advies op maat krijgen over hoe ze best konden omgaan met regenwater. De focus lag vooral op het aanleggen van groendaken en geveltuinen en op het ontharden van de ruimte rondom de woning. 

De interesse voor het project was groot. Zo namen 165 particulieren, 2 ondernemingen en verschillende gemeentebesturen contact op. Meer dan de helft van de vragen gingen over geveltuinen (31 procent) en groendaken (23 procent). Ook over tuinaanleg (15 procent), ontharding (15 procent), waterdoorlatende verharding (10 procent) en regenwater (6 procent) kwamen de vragen vlot binnen. Alles samen volgden er 151 bezoeken en adviezen door onze groenadviseur Annelore Michiels.  

De teller van het aantal realisaties stopte op 234. Het merendeel daarvan waren geveltuinen (223). Zo konden inwoners van Asse een gratis klimplant krijgen. En in Ternat, Dilbeek en Grimbergen werden gratis geveltuintjes aangeboden én aangelegd. Verder werd er op respectievelijk 37 en 13 locaties aan ontharding en tuinaanleg gedaan. Ook werden er 7 groendaken aangelegd.

Gepubliceerd op 25 juli 2023